Zpracování hlívy ústřičné

Čerstvé houby si dopřáváme hlavně v létě a na podzim, kdy houbařská sezóna vrcholí. Neznamená to však, že po zbytek roku musíme jíst jen houby sušené. Existuje totiž několik dalších a obvykle i mnohem chutnějších způsobů, jak houby uchovat. Ne jinak tomu je i u hlívy ústřičné.

Zavařování hub

Abychom nemuseli houbovou nadílku jíst pár týdnů v kuse, můžeme si je usušit, zamrazit, anebo zavařit. Protože houby mají nízký obsah cukru, tuku a spoustu minerálních látek i stopových prvků, spousta lidí je v oblibě jako zdravé jídlo. Houby jsou také bohaté na vitamíny C a B.

Glukany a jejich vliv na zdraví

Glukany jsou přírodní větvené polysacharidy, které vyživují makrofágy, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty, tedy buňky obranyschopnosti organismu. V přední linii obranných mechanismů organismu stojí makrofágy, které neustále kolují všemi orgány lidského těla a ničí veškeré nežádoucí látky.

Beta glukan – posilovač imunity

Beta 1,3 – D glukan (dále jen beta glukan) je unikátní přírodní polysacharid, jehož účinek se v lidském těle projevuje na různých úrovních. Jeho nejprospěšnější funkcí je aktivování makrofágů, obranných buněk, které ničí veškeré nežádoucí mikroorganismy.

Probiotika a prebiotika

Probiotika a prebiotika. Názvy jsou to sice velice podobné, ve skutečnosti se však jedná o dva rozdílné pojmy. Společné mají to, že pro správné fungování našeho zažívání jsou probiotika i prebiotika naprosto nepostradatelná.

Oslabená imunita – jak s ní bojovat?

Trpíte častými infekčními nemocemi a uzdravujete se jen pomalu? Často se vám onemocnění vrací a jsou vleklá? Antibiotika vám nezabírají? Jste bledí a pohublí? Máte nezvykle zvětšené lymfatické uzliny, játra a slezinu? Pokud jste si na většinu těchto otázek odpověděli kladně, pak pravděpodobně trpíte poškozením imunitního systému.

Mykoterapie: Léčivé houby vám pomohu zlepšit imunitu

Lidstvo zná houby už téměř 30 tisíc let. Houby do svého jídelníčku zařazovali už staří Římané, oproti tomu ve středověku se jich lidé báli, jejich původ přiřazovali nadpřirozeným silám. Dnes patří Češi k nejvášnivějším houbařům na světě. Úlovek ale nemusí nutně skončit jen na pánvi, některé houby mají po zpracování prokazatelné léčivé účinky.